Verdubbeling oppervlakte kassen door uitbreiding

Tuinders Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen breiden uit


Drie gevestigde tuinders in het glastuinbouwgebied van Terneuzen gaan uitbreiden. Het betreft Van Adrichem met 10 ha, 4Evergreen met 18 ha en de Verenigde Groentetuinders met 15 ha. Het totale oppervlak van kassen gaat naar 95 ha. Alle 3 tuinders zijn al aangesloten op het duurzame warmtenet van WarmCO2.

Landelijk beeld groei groentetelers

Na enkele slechte jaren voor de Nederlandse glastuinbouw gaat het weer beter met de grotere tuinders die meerdere vestigingen hebben. Voor veel telers van tomaten, paprika's, komkommers en aubergines is het herstel aanzienlijk doordat 2015 een uitstekend jaar was. De grotere tuinders, zoals in het tuinbouwgebied van Terneuzen, kunnen nu snel uitbreiden omdat ze al grond bezitten op de nieuwbouwlokatie. De uitrol van 43 ha nieuwe kassen kan nu zonder vertraging in gang gezet worden.

Kasgebied-Terneuzen-juni-2016-750px.jpg#asset:33:url

Uitbreiding bij tuinders zichtbaar vanuit de lucht. Links bovenin de kunstmestfabriek Yara. Klik voor een vergroting.

Voorspelbare energiekosten ook belangrijke factor groei Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen

Tuinders die zich in de polder van Terneuzen vestigen én insteken op het warmtenet van WarmCO2 betalen 15 jaar een vaste prijs gebaseerd op kostprijs van warmtelevering. De gasprijsontwikkeling of het mogelijk verhandelbaar worden van warmte speelt hierin geen rol. Een warmterotonde zoals in Zuid-Holland heeft verschillende warmteleveranciers en afnemers. Dan kun je handelen. WarmCO2 heeft een gesloten systeem en telers kiezen hiervoor om risico's af te dekken. Ze hebben vaak elders een locatie met WKK, terwijl dat hier niet nodig is.

Buizen-co.jpg#asset:34:url

Het speciale leiding systeem van WarmCO2 voor warm restwater ligt sinds 2009 in de grond

Groei ondanks boycot Rusland

Na de boycot in de zomer van 2014 door Rusland op alle fruit en groente uit de EU en daarmee het verdwijnen van een afzetmarkt, is de rem op de groei weer overwonnen. Tuinders hebben naar nieuwe manieren gezocht om de afzet weer op niveau te krijgen. Vooral afspraken met ketenpartners hebben tot volumeverhoging gezorgd.

Op het moment is de boycot nog steeds van kracht en daar zal naar verwachting niet snel verandering in komen.

27-04-2016 Jenny Crone, Commercieel Manager